Woensdag 30 december heeft een aardverschuiving plaatsgevonden in Gjerdrum, een plaatsje ten noord-oosten van de hoofdstad Oslo. De verschuiving had om circa 4.00 uur in de nacht plaats, waardoor het voor de bewoners van de getroffen huizen volledig onverwachts gebeurde. Noorwegen heeft eerder in de geschiedenis te maken gehad met dergelijke aardverschuivingen als gevolg van een onstabiele ondergrond in kleiformaties.

Verantwoordelijk voor de verschuiving is een kleilaag die van consistentie veranderde. Het gaat om een laag klei die door de zee ooit is afgezet toen het landijs zich 10.000 jaar geleden terugtrok. Dit kleitype, in het Noors aangeduid als kvikkleire, komt op veel plaatsen voor Noorwegen, ook in de regio Romerike waar de verschuiving plaats vond. Gaat de klei eenmaal in beweging komen, dan valt de ondergrond als een kaartenhuis in elkaar.

Voor dit bewoonde gebied was in 2004 een negatief bouwadvies afgegeven, maar de huizen werden toch gebouwd. In 2008 werden de eerste huizen bewoond. Aanvankelijk waren er geen directe signalen dat de er sprake was van enig direct gevaar. Door Invloed van bovenaf heeft de ondergrond een andere consistentie aangenomen, waardoor de stabiliteit snel afnam.

Het fenomeen is zeker niet alleen van deze tijd, ook al spelen menselijke invloeden soms een rol. In 1893 was er een eerdere aardverschuiving met een grotere impact: Verdalraset. Ook in de jaren 70 kwam een omvangrijke aardverschuiving voor. In Scandinavië is de meeste kans op deze aardverschuivingen in het oosten van Noorwegen(Østlandet) en in de omgevng van Trondheim (Trøndelag) en het westen van Zweden. Daarbuiten in Canada en het noord-oosten van de Verenigde Staten.

KIJK/LEES MEER:

Kaartje aardverschuiving Noorwegen
Gebied van de aardverschuiving in Romerike, tussen Oslo en Hamar

Aardverschuiving Noorwegen
Getagd op: