
Scandinaviers staan bekend om hun liefde voor de natuur en hun vele buiten zijn. Nergens hebben mensen zo’n band met het buitenleven als juist in het noorden. Weer of geen weer. Ze trekken er op uit in alle seizoenen. En inderdaad altijd goed voorbereid op alle soorten weer. Want slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Je ziet het ook als je in de bergen loopt: wie op tocht gaat is op alles berekend.
Noren zijn hierin misschien nog wel het verst ontwikkeld. Het dicht bij de natuur leven zit hen in het bloed. Jonge kinderen gaan in schoolverband de natuur in en maken al vroeg kennis met de natuur en het overleven erin. een skitocht wordt een expeditie: alles mee, tot en met de sneeuwschep. Want je weet maar nooit.
Friluftsliv wordt bij de Noren met de paplepel ingegeven. Het hoort er helemaal bij; het is een wezenlijk deel van de opvoeding. Het begint al met de jongste kinderen die als baby in de pulka, een goed ingepakte slee, mee de loipe in gaan. Op school wordt het nog eens even dunnetjes overgedaan: alle klassen na de zomervakantie de bergen in. Voor de meeste kinderen is dat een herhaling van zetten. Die bergen kennen ze wel, maar ze leren spelenderwijs over alles wat zich buiten afspeelt; de natuur, het weer, hoe je er tegen te wapenen en vooral hoe er mee om te gaan.
Friluftsliv is als een tweede natuur.
In 2022 is een leuk boek uitgekomen dat het buitenleven, het friluftsliv, mooi beschrijft; ook om een beetje na te volgen in eigen land. Leuk om op die manier dat buitenleven, op welke manier dan ook, toch een beetje voort te zetten na je reizen in het noorden. Het boek is geschreven door vader en zoon Brinckmann, twee gedreven mensen de het buitenleven aan den lijve hebben ervaren. Elk op hun eigen manier. Het boek geeft diverse tips, maar zit ook vol met achtergronden en leuke weetjes. Inspiratie genoeg.
LEES MEER
- Friluftsliv, gids voor de natuur als tweede huis
- Den Norske Turistforening
- Svenska Turistföreningen
Het Noorse buitenleven ter navolging in ons land