wintersport Noorwegen Zweden
Scandinavië: wintersport met meerwaarde

Noorwegen, Zweden en Finland zijn prachtige wintersport landen. Maar meer dan sport alleen, want gaan en bewegen in de sneeuw vormen een deel van de cultuur. Geen wonder als je een half jaar onder de sneeuw gedompeld bent. Wie als kind kan lopen, zaL ook leren laglaufen en de piste af gaan. Dat hoort nu eenmaal bij de opvoeding. De lange latten moeten en zullen onder gebonden worden, hoe dan ook. En ze leren het verbazingwekkend snel! Maar meer dan dat want als kind blijf je niet binnenzitten als er buiten sneeuw ligt, ook al is het heel gewoon. Buiten gebeurt het.

En daarom hebben de noordelijke landen ook veel topsporters op binnen de olympische wintersportdisciplines. Ski-springen of langlaufen, het maat niet uit. De sporten staan hoog genoteerd en krijgen ook in de pers dagelijks volle aandacht. Maar behalve de sport zelf is het bewegen in de sneeuw ook een alledaagse gelegenheid. Met de spark, een handige stepslee, boodschappen doen of op de latten een ommetje rond. Het hoort bij het dagelijks leven. En dan kan ook goed, want loipes zijn er overal.

Veel gebieden in Noorwegen, Zweden en Finland vormen eigenlijk één groot wintersportgebied. Dat komt omdat bijna alle plaatsen – naast de uitgesproken skigebieden – een aansluiting hebben op een langlaufnetwerk. Vanuit Oslo langlauf je zo vanuit de stad de natuur in, maar ook op het platteland zit je snel buiten. En wie overdag moet werken trekt er in de avond op uit: veel loipes zijn namelijk in de avond verlicht: in het Noors de lysløypes in het Zweeds el-spor. Soms zit er een knop aan een paal: even een druk op de knop en gaan.

MEER INFORMATIE

Sneeuw Zweden
Zo blij met de verse sneeuw kunnen de Zweden zelf zijn