Hout, al eeuwen een duurzame vorm van bouwen in het noorden

Noord-Europa zit vol met bos; hout in overvloed. Voor de meest uiteenlopende toepassingen. Zo gaat dat al eeuwen. Voordat het woord duurzaamheid bestond, waren ze zich in het noorden al bewust van het belang van een verstandig gebruik van hout en herplant voor de volgende generaties.

Hout als toepassing voor de bouw is van alle tijden; de eerste bewoners van het noorden gebruikten hout al bij de meest eenvoudige vorm van woonvormen in combinatie met plaggen en andere matuurlijke materialen. Hout verschafte een handige bescherming tegen de meest extreme weersomstandigheden.

Deze verbindingen bestaan al eeuwen; bouwen zonder spijkers

Hout wordt toegepast voor diverse onderdelen in de bouw van huizen en andere bouwwerken. Veel huizen zijn volledig in hout uitgevoerd. En er zijn nog steeds bouwwerken in functie die zo’n duizend jaar geleden gebouwd zijn. De Noorse staafkerken zijn daar een mooi voorbeeld van. De palen die vele honderden jaren oud zijn, zijn vaak nog in dezelfde toestand als bij de start van de bouw.

Niet alleen traditionele woonhuizen worden nog steeds uit hout opgetrokken, maar ook grotere projecten. Nieuw in de toepassing van hout is de bouw van hotels en andere grote gebouwen in hout. Veel nieuwe toepassingen zijn mogelijk geworden door de verlijming van hout.

Wood hotel Brumunddal, Hedmark, Noorwegen