Ontdekken, vastleggen, combineren: er groeit een verhaal
Van jongsafaan raakte ik geboeid door de groene wereld. Ik deed landbouwkundig onderzoek; legde vast en combineerde. Het was de kleine wereld, waarin ik op zoek ging naar details én naar samenhang. Die wereld werd me na een tijdje te klein en koos voor de agrarische journalistiek en communicatie.  Landenreportages en vertaling uit buitenlandse magazines vormden een mooie brug naar een nog bredere wereld: de reiswereld.

De magnetische aantrekking van het noorden
Na een eerste kennismaking met het wonen en werken in Zweden en Noorwegen raakte ik  geboeid door het hoge noorden. De natuur, de ruimte en de levensstijl inspireerden mij om te gaan publiceren over dit bijzonder stukje Europa tussen Noord-Duitsland en de Noordpool. Naast het publiceren ben ik reisleider geweest voor een aantal reisorganisaties in Scandinavië en begeleidde ik Noorse groepen in Nederland. Voor Nordic Magazine schrijf ik sinds 1996 artikelen, berichten en blogs. Voor uitgeverij Gottmer schreef ik in de reeks Dominicus Reisgidsen de reisgids Noorwegen. Voor Odyssee Reisgidsen maakte ik onder andere de gidsen Spitsbergen en de Færöer.

Informatie uit de eerste hand
Als tekstschrijver/fotograaf ben ik al interviewend heel wat mensen op mijn pad tegengekomen. Stuk voor stuk mensen met een eigen verhaal. Juist die verhalen maken het extra boeiend, want ook achter de verhalen zit vaak een hele wereld. Ik duik er graag in op zoek naar verbanden en samenhang. Het zijn de verhalen van mensen en hun uitstraling die mijn verhalen kracht bij zetten en verlevendigen. In die zin hecht ik meer waarde aan goede contacten dan de vluchtige, voorbijgaande. Ik zoek graag bij de bron, zoals een vraag in 2022 hoe veilig het is in het gebied grenzend aan Rusland. Het leverde weer een boeiend contact op en een artikel in de locale pers van Noord-Noorwegen.

radio interview Fred Geers Mark Hilberts NPO1
Altijd boeiend om met anderen aan het woord te zijn; hier collega Mark Hilberts (midden) in de NPO1 studio

Als het maar koud is
De liefde voor het noorden is groter dan alleen de landen en de mensen zelf, want ook door het Arctische klimaat met zijn extreme weersomstandigheden ben ik gefascineerd. Sneeuw en ijs vormen mijn volgende passie, waarin mijn belangstelling ook weer uitmondde in communicatie: ik schreef samen met anderen de boeken ‘Alles over ijs’ “Wegwijs op natuurijs’en schreef artikelen voor het bondsblad van de KNSB en nu voor Proskating en onderhoud ik de website www.natuurijswijzer.nl.

Onvergetelijke ervaringen
Voor Nordic Magazine interviewde ik Bibian Mentel. Hoe pak ik dit aan, dacht ik onderweg? Tijdens haar verhaal kon ik het nauwelijks goed optekenen: zo sterk, zo krachtig was haar optreden. Elke zin had zwaarte en betekenis. Met een eindeloze wil om, ondanks haar ziekte, steeds maar door te gaan. Haar devies “Verzamel geen bezittingen, maar herinneringen”, deel ik van harte!
Indrukwekkend vond ik ook een een bezoek aan huis van de magische Elfstedentocht winnaar Reinier Paping. De oprechtse en pure sporter én winterliefhebber was de man die ik altijd al hoog had staan: zo puur en integer en dat zonder alle commercie waar de sport nu van doordrenkt is. Zijn verhaal publiceerde ik in ‘Alles over ijs’.

Radio, een sterk medium
Een interview met ‘Spijkers met koppen’ was een ander fantastisch moment. De avond ervoor had ik met een bureauredactrice drie kwartier voorbereiding gehad aan de telefoon. De volgende morgen kreeg ik zes A4-tjes in mijn handen geduwd. Maar eenmaal in de life-uitzending werd het met Dolf Jansen een ongelooflijk flitsend tweegesprek. Felix Meurders kwam er nog maar nauwelijks tussen. Een bijzonder moment op soms heel er dun en glad ijs…… Als je wilt kun je het hier naluisteren.
Radio vind ik een sterk medium: lekker direct met de kans om te nuanceren, tenminste als je een goede interviewer treft.. Met NPORadio 1 werkte ik veel samen met Lara Billie Rensen; prachtig om mee samen te werken.

Naast het publiceren op papier geef ik presentaties, en interviews voor radio en televisie en houd ik een aantal websites bij. Verder communiceer ik via een aantal social media. Als je contact wilt, stuur dan even een mail en ik reageer binnen 24 uur. Meer haast? De telefoon is nog steeds een handig communicatiemiddel.

Contact: fred@fredgeers.nl