Even was het weer zover: op 19 maart kwam – zoals de experts ook al verwachtten – een stukje IJsland onder de gloeiende lava te zitten. De voortekenen waren al gedeeltelijk zichtbaar onder de aardkorst van het schiereiland Reykjanes. Een stuwing van magma trok onderaards van Keilir in noorden in zuidelijke richting naar Fagradalsfjall en Nátthagi. De uiteindelijke vulkanische uitbarsting vond plaats bij Geldingadalir in zuid-west IJsland, 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. In de omgeving van de vulkaan wonen geen mensen en was er dus geen direct gevaar.

Boven de vulkaan hing een rode lucht, die van kilometers afstand te zien was. Uit voorzorg voor eventuele gasvorming is wel aangeraden ramen en deuren te sluiten van huizen verder van de vulkaan verwijderd. De lavastroom was na enige tijd gestopt, zodat onderzoekers ter plekke de gevolgen konden bestuderen. Van de uitbarsting en de gevolgen van de lavastroom voor de omgeving zijn veel beelden gemaakt. Al tijdens de uitbarsting waren veel experts in de omgeving om de uitbarsting goed in beeld te brengen.

In totaal zijn er op IJsland zo’n 30 vulkanen actief. Regelmatig komen er uitbarstingen voor. Soms groter, soms kleiner en met wisselende gevolgen. In 2010 vond een eruptie plaats van de Eyjafjallajökull. De gevolgen waren groot, ook buiten IJsland. Een deel van het internationale vliegverkeer boven Europa was een tijd lang lamgelegd waarbij meer dan 100.000 vluchten werden afgelast.

LEES/KIJK MEER

De lavastroom uit Geldingadalir op de eerste dag

Gloeiend IJsland