Het nieuwe Deense Højskolesangbog heeft er in de nieuwe uitgave 151 nieuwe liederen bij gekregen. De uitbreiding is het resultaat van een keuze uit meer dan 3000 liederen. In totaal omvat de uitgave nu meer dan 600 liederen in het Deens.  Het Deense liedboek dateert uit 1894. Een van de nieuw toegevoegde liederen is afkomstig uit de Færöer, de eilandengroep tussen IJsland en Schotland dat een bijzondere band met Denemarken heeft. De tekst is de dichter Janus Djurhuus (1881-1948),. De melodie is gecomponeerd door Stanley Samuelsen, ook zanger en gitarist. Tijdens het lezen van het gedicht werd hij geinspieerd om de muziek te schrijven van het lied ‘Um eg kundi kvøðið’(In het Deens ‘Hvis jeg kunne synge’). In het Nederlands vrij vertaald: Als ik eens zou kunnen zingen. De tekst van het gedicht verscheen in een kersttijdschrift op de Færöer in 1904. Stanley Samuelsen componeerde de melodie in 1999. Binnen zijn brede repertoire van folksongs van de Færöer is dit voor hem altijd de meest geliefde lied. Zowel in Denemarken als op de Færöer, zijn geboorteland, is hij geliefd zanger en gitarist van folksongs uit beide landen.
Samuel treedt regelmatig op in beide landen waarbij afwisselend Deens en Færöers zingt.

KIJK/LEES/LUISTER MEER:

Stanley Samuelsen bij een optreden in Haldersvik op de Færöer
Lied uit Færöer in Deens liedboek
Getagd op: