Riga

De Letse hoofdstad Riga heeft veel te bieden op het gebied van kunst, cultuur en historie. Vooral de geschiedenis heeft zijn stempel duidelijk gedrukt op deze stad. Van elke periode is wel een gebouw te vinden dat verhaalt wat deze stad en haar inwoners hebben doorgemaakt. In de stad hangt een ontspannen sfeer: veel terrasjes, parken met mensen die gezelligheid en rust zoeken, musici die graag openbaar optreden én veel marktkraampjes. Wat je in je eigen land niet of niet meer kunt kopen is hier op de grote markt nabij het station zeker te vinden. Er is gewoon alles.
De rivier vormt een mooie, natuurlijke afbaking van de oude stad aan de ene kant en het kanaal zorgt voor een begrenzing aan de andere kant. Het geheel van de oude stad is goed te belopen, terwijl de groenstrook om het kanaal uitnodigt tot een rustmoment én misschien wel om een van de vele rondvaartbootjes te nemen. En alles op een kleine schaal.

Een wandeling door de stad levert een indrukwekkend aantal bouwstijlen op; in de oude stad zijn de sporen te zien van de diverse vormen van overheersing van het land door andere naties. Poolse, Duitse en Russische invloeden, je komt ze allemaal tegen. In diverse straten zijn huizen en huizenblokken in Jugendstil te vinden. Riga is zeker de moeite waard om uitgebreid te verkennen; dat vergt wel enkele dagen. Maar Riga vormt ook een mooi uitgangspunt naar andere delen van het land: naar de kust, de nationale parken en het zuiden met zijn rijke historie en het zuidelijke merengebied. Uitnodigend Letland.

Riga, start- en eindpunt
Getagd op: