Gletsjers in Noorwegen in Spitsbergen blijven slinken; daar helpt geen moedertje lief aan. De temperaturen blijven stijgen en het afnemen van de hoeveelheid sneeuw en ijs gaat sneller dan eerder aangenomen. We bezochten een van de gletsjers, de Briksdalsbre in Midden-Noorwegen. De afname van de hoeveelheid ijs in tien jaar was schrikbarend. Dat gletsjers slinken is van alle tijden, maar de laatste jaren gaat het wel zeer rap. Na het smelten van het ijs uit de laatste ijstijd is dit proces al begonnen: jaarlijks smelt meer sneeuw en ijs weg dan dat er was bij het begin. Bij het bezoek aan de Briksdalsbre wordt dat duidelijk door de bordjes die er staan waar de voet van de gletsjer was in de loop van de eeuwen. Deze bordjes staan zeer ver verwijderd van de huidige plek waar in de verte nog slechts een beetje sneeuw en ijs te zien is. Waar tien jaar geleden nog mensen hun leven waagden om op de gletsjer te komen is het nu echt leeg. Helemaal leeg.

Dat het smelten van sneeuw en ijs van alle tijden is, is duidelijk. Niets op deze aarde is stabiel; de hoeveelheid sneeuw en ijs is altijd al sterk in beweging geweest. Tot zo ver niet nieuws. Steeds was er ook jaarlijks sprake van nieuwe aanvoer en was er in sommige gevallen sprake van een redelijke balans. Die balans is de laatste jaren uit evenwicht geraakt; door de hogere temperaturen in zomer én winter verloopt de afname nu razend snel. Sceptici vrezen dat de Noorwegen geen gletsjers meer zal hebben rond de volgende eeuwwisseling.

Briksdalsbre neemt snel af in omvang: na 2100 geen gletsjers meer in Noorwegen
De afname van de hoeheelheid sneeuw en ijs bij de Briksdalsbre; hier het beeld van de situatie in 12 jaar

Ook op Spitsbergen is sprake van een sterke afname van de grootte van de gletsjers. Door de sterke stijging van de temperatuur zijn de gletsjers noordelijker ook blootgesteld aan grote temperatuurverschillen. De gletsjers op Spitsbergen en Jan Mayen worden sterk onder controle gehouden. Tussen 1967 en 2016 is de totale ijsmassa op Spitsbergen sterk afgenomen.

LEES MEER

www.mosj.no

 

Gletsjers smelten; dat proces is niet te stoppen
Getagd op: