Middernachtzon midnightsun

Op veel plaatsen in Noord-Europa heeft de middernachtzon zich weer laten zien: een zon die maar niet onder de horizon wil zakken. Hoe noordelijker, hoe eerder de zon boven de horizon blijft en weer omhoog gaat na middernacht. Voor de mens bereikbaar betekent dat Spitsbergen; dat is de noordelijkste plek, waar we nog redelijk gemakkelijk kunnen komen. Bij de hoofdstad Longyearbyen gaat vanaf 20 april de zon niet meer onder. Bij de Noordkaap is het in de maand mei dat de zon boven de horizon blijft en vlak boven de poolcirkel in Bodø in Noorwegen is het in de maand juni zover dat de zon niet meer onder gaat. Ook boven de poolcirkel in Zweden en Finland is het nu zo ver dat de middernachtzon zichtbaar is. Rond de langste dag tijd voor de midzomerfeesten.

Lees meer

De middernachtzon is er weer
Getagd op: