Restauratieatelier Museum of Cultural History, Oslo
Bij de restauratie wordt vooral veel vooronderzoek gedaan naar de gebruikte materialen

In Noorwegen is het Christendom pas later gekomen. Het was de Heilige Olav die na de Vikingsamenleving zorgde voor een radicale ommezwaai in de Noorse maatschappij. Kerken rezen als paddenstoelen uit de grond. Vooral de houten staafkerken waren populair: snel te bouwen met kennis van de bouw van de Vikingschepen én hout in overvloed. Elk dal met wat verzamelde inwoners had wel een kerkje.

Maar snel werden de kerken te klein en werden grotere gebouwd. Na de reformatie waren het vooral lichtere en stenen kerken die hun intrede deden. Beelden en versieringen werden veelal verwijderd of kwamen op de brandstapel. Toch is veel bewaard gebleven in diverse uithoeken in het Noorse bergland. Soms op plekken buiten de kerken. De bergen zorgden voor een natuurlijke barrière tegen de elders in Europa razende beeldenstorm.

Diverse musea in Noorwegen hebben een schat aan middeleeuwse kunst, waaronder het Museum of Cultural History van de Universiteit van Oslo. In dit museum wordt de kunst zorgvuldig bewaard, onderzocht én gerestaureerd. We nemen een niet alledaags kijkje achter de schermen in dit museum. Een deel van de middeleeuwse kunst zal van 25 oktober tot 26 januari te zien zijn in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Veel middeleeuwse religieuze kunst is bewaard gebleven, maar vraagt om een herstel

MEER INFORMATIE

Museum of Cultural History, Oslo: www.khm.uio.no

Film over middeleeuwse schildertechniek: https://www.khm.uio.no/tema/tiden/middelalder/rekonstruksjon/madonna.html (Noorstalig)

Museum Catharijneconvent: www.catharijneconvent.nl

Digitale Kunstkrant: www.digitalekunstkrant.nl

Opvallend veel Middeleeuwse kunst in Noorwegen