Lista fuglestasjon
Lista fuglestasjon is actief in de waarneming van trekgasten

Het is weer zover: de vogeltrek is al weer begonnen. Misschien voor ons nog niet zo merkbaar in ons land, maar de vogels uit het noorden van Europa zijn al weer begonnen aan de grote reis. Goede plekken om trekkende vogels te spotten zijn de zuidkusten van Zweden en Noorwegen. Langs de kust zijn diverse uitgelezen plekken waar veel vogels de grote oversteek wagen. Een van die plekken is Lista aan de Noorse zuidkust tussen Stavanger en Kristiansand. Bij de vuurtoren van Lista is een vogeltrekstation waar jaarlijks vogels geringd en geregistreerd worden. We nemen een kijkje bij Lista fuglestasjon om te zien hoe dat in zijn werk gaat.

Gegevens bijhouden
Door de jaarlijkse registratie komt veel informatie over de vogels die jaarlijks Noorwegen verlaten en in het voorjaar weer terugkomen. Elke vogelsoort heeft zo zijn gewoonte bij het oversteek van de grote wateroppervlakten op weg naar het zuiden. Het weer speelt uiteraard een belangrijke rol. Vogels hebben daar vaak wel zintuigen voor die hen helpen bij het kiezen van de optimale de vertrekdatum. Weer en wind zijn daarbij de belangrijkste drijfveren. Vaak is hun eetgedrag de dagen eraan voorafgaan aangepast aan de grote reis die op het programma staat.

vogeltrek ringen

Met dunne netten worden vogels gevangen om waarnemingen te kunnen doenAlles in kaart gebracht
Bij het registreren wordt de vogel gefotografeerd, gewogen en gemeten en van een ring voorzien; uiteraard worden ook specifieke kenmerken vastgelegd, soms kunnen dat afwijkende eigenschappen zijn. Een specifiek exemplaar kan net wat andere kenmerken hebben. Op de site van het vogelringstation in Lista wordt direct getoond hoe de aantallen trekvogels zijn ten opzichte van eerdere vogeltrek. Die verschillen kunnen soms zeer groot zijn.

Welkom in het zuiden
Veel vogels die vanuit het noorden komen, voegen zich in ons land tussen de soortgenoten die al in ons land verbleven en hier ook gebroed hebben. Een winterkoning in het najaar of in de winter in onze tuin, kan dan ook een exemplaar uit het noorden zijn of een die hier al verbleef. Vaak zijn er net enkele verschillen tussen de Nederlandse vorm en de Noordse of Noorse vorm. De echte vogelkenners zien dat vaak direct.

vogeltrek vogels winterkoning

Een Noordse Winterkoning, net iets anders dan de onze?Voor wie het Noors beheerst:

Nu nog in het noorden, straks in je tuin