Drieteenmeeuwen op ijsschots SpitsbergenNormaal gesproken is het in de zomer in Noord-Europa koeler dan elders in Europa. Toch waren daar in het verleden ook wel uitzonderingen op dat het in Oslo en Stockholm warmer was dan in Athene. Deze zomer, en eigenlijk ook al het voorjaar, is het in heel Scandinavië en Finland warm tot zeer warm. Net als bij ons is op veel plaatsen sprake van droogte doordat de neerslag beperkt is én de warmte eindeloos aanhoudt. Daar komt bij dat de middernachtzon ook nog eens voor extra warmte gedurende de nacht zorgt. Waar moet je dan heen voor de verkoeling? Binnen Scandinavië zijn er drie plekken waar het lekker koel is: Spitsbergen, de Faeröer én IJsland.

Lekker afkoelen op Spitsbergen
Op sommige momenten kan het op Spitsbergen ook wel warmer zijn dan normaal, of dan gemiddeld, maar dezer dagen – eind juli – is het er 7 tot 8 graden. Dat zijn geen opmerkelijke temperaturen op deze noorderbreedte tussen de Noordpool en het noorden van Noorwegen.  Voor wie verkoeling zoekt is Spitsbergen zeker een aangename plek in de zomer, neem wel een lekkere trui mee. Je vindt er een wereld aan gletsjers en ijzige wateren om je heen. Hoe noordelijker, hoe meer ijs.

Uitwaaien op de Faeröer

Faeröer: afkoelen maar
Ook op de Faeröer, de eilandenreeks tussen Schotland en IJsland is het ook lekker fris: daar is het nu 12 tot 15 graden, met een stevig windje. Op de 18 eilanden in de Atlantische oceaan is het regelmatig lekker fris met temperaturen rond 12 graden. Ook waait er vaak een lekker windje. Het weer kan op de eilanden midden in de Atlantische Oceaan snel wisselen; wie goed ingespeeld is op deze veranderingen zal de eilanden als een aangename plek ervaren om te vertoeven. Dezer dagen vieren de inwoners van de Faeröer hun nationale feestdag.

Relaxen op IJsland

Gletsjerijs Jökulsarlon

Op IJsland is het klimaat min of meer te vergelijken met dat op de Faeröer, alleen kan het doordat het veel groter is in het binnenland aanmerkelijk warmer zijn dan aan de kust. Daar is de invloed van de oceaan aanmerkelijk minder merkbaar. De temperatuur op IJsland ligt nu op 11 tot 16 graden. Een aangename temperatuur om ook nog lekker actief te zijn. Op IJsland zijn weinig bomen, dus verkoeling zoeken op die manier is niet vaak mogelijk, maar gelukkig hoeft dat ook niet. Op naar de watervallen en gletsjers.

 

 

De verkoeling van het noorden