Door de extreem lang aanhoudende droogte gecombineerd met hoge temperaturen zijn zowel in Zweden als Noorwegen de gevaren voor bosbranden groot. In beide landen hebben de afgelopen weken al veel branden gewoed. Zweden is het zwaarst getroffen. De branden zijn vaak veroorzaakt door open vuur in de natuur. Ondanks de waarschuwingen gaan in beide landen mensen toch vuurtje stoken om te grillen in de open natuur.

Licht ontvlambaar
De gevolgen van een bosbrand kunnen zeer groot zijn omdat de uitgestrekte bossen uiterst droog zijn en de naaldbomen zeer ontvlambaar zijn door het hoge gehalte aan hars. Een paar overvliegende vonkjes van een open vuur kunnen al genoeg zijn om een heel bos te laten ontbranden. Het is dus uiterst belangrijk alle open vuur te vermijden in de natuur.

Hulp van elders
Bij de bosbranden in Zweden komt er hulp van zowel Noorwegen als Polen. Met groot materieel wordt er alles aangedaan de branden tot staan te krijgen. Noorse bommenwerpers werpen grote hoeveelheden water in de getroffen gebieden.

Volg de voorspellingen
In beide landen zijn voorspellingen voor het bosbrandgevaar.
In het Noors is de term: skogbrannfare; bekijk de site met de waarschuwingen: www.yr.no/spesialvarsel/skogbrannfare.html
In Zweden is de term brandrisk; bekijk de ste met waarschuwingen voor Zweden: www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/brandriskkartor-5-dygn

 

 

Grote bosbrandgevaren in Zweden en Noorwegen