Aangelegde poelen in Zuid-Kennemerland
Bioloog Joost Meulenbroek bij een van de vele gegraven poelen in het Noord-Hollands duingebied bij Zandvoort

Als er één land is, waar de natuur in ontwikkeling is, dan is het wel Nederland. Toegegeven, ons land is klein en vol met activiteiten van een nijvere bevolking, nog steeds komen er nieuwe bedrijventerreinen bij alsof we nog niet genoeg hebben. Maar aan de andere kant krijgen steeds meer bestemmingen een natuurbestemming. Dat proces is al jaren aan de gang: overbodige terreinen, ooit bestemd voor menselijke activiteiten, die omgetoverd worden in natuur. Dat omtoveren is een proces van jaren, maar de successen zijn groot. In Noord-Holland bijvoorbeeld.

Van konijnen naar wisenten
We nemen een kijkje in de duinen ten noorden van Zandvoort. Ondanks hoger wordende flats en een toenemende druk van toeristen is het natuurgebied de laatste jaren aanmerkelijk verrijkt. Waar eerst een eentonig duinlandschap was met wat aardappelveldjes grazen nu wisenten.  Wat ooit begon met het graven van wat poelen en toedekken van oude terreinen groeit nu een natuur die niet alleen uniek is voor Nederland, maar ook voor Europa en misschien wel voor de hele wereld. Een natuurgebied in ontwikkeling.

wisenten in duingebied
Met de introductie van wisenten is een bijzondere verrijking van het duingebied ingezet

Graven en verplaatsen
Bij de rondgang met bioloog Joost Meulenbroek, die in dit gebied werkzaam was voor het PWN, het Provinciaal Waterleidingsbedrijf Noord-Holland, valt vooral op dat de sporen van menselijke activiteiten in het verleden volledig zijn weggevaagd. Van een oude camping en andere infrastructuur is niets meer te zien.  Bijzonder ook om te zien dat de gegraven poelen hun werk doen: nu zwemmen er ganzen in rond en kunnen wisenten er hun water drinken. Door het uitgraven van zand is de soortenrijkdom enorm vergroot. Waar eerst een landingsbaan uit de tweede wereldoorlog lag floreren nu de duindoorns welig. Een saai vlak ladschap is nu een onderdeel van de duinen, waarbij je geen verschil meer ziet tussen de oorspronkelijke natuur en aangelegde natuur: alles is naadloos in elkaar verweven tot een uniek duinlandschap van Europa. En de natuur ontwikkelt zich verder dankzij de eerder gedane ingrepen.

Veilig langs de dieren
Door het gebied Kraansvlak loopt een met gele paaltjes gemarkeerd pad aan de noordzijde van Zandvoort. Dit pad is toegankelijk van 1 september tot 1 maart. Op het pad kun je de dieren tegen komen, maar meestal bevinden ze zich een stuk verwijderd van deze route. Lees voor de wandeling de instructies hoe om te gaan met het benaderen van deze dieren.

waterpoelen en biodiversiteit
Waterpoelen hebben een belangrijke verrijking opgeleverd voor de biodiversiteit in het duingebied

LEES/KIJK MEER

 

Steeds meer natuur in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *