Sigtuna is het oudste stadje van Zweden. Hier begon de historie van het langgerekte Scandinavsche land. Hier passeerden de Vikingen van de binnenlandse wateren naar de open zee. Sigtuna was een strategische plek op de vaarroutes naar de Oostzee. En nog steeds is Sigtuna een knooppunt van wateren. Ooit lag Sigtuna op de schaatsroute, de Vikingarännet, tussen Uppsala en Stockholm, een 80 km lange route over de wateren die verbonden zijn met Mälaren, een van de grootste meren van het land. Sigtuna was bij deze tocht altijd een markante tussenhalte.

Dit stadje heeft inmiddels een eigen schaatstraditie opgebouwd met een eigen schaatsevenement: de Sigtunarännet. Met dit evenement gaan schaatsers over de wateren in de omgeving. Elke winter ligt een dik pak ijs voor de deur, waarop maandenlang geschaatst kan worden. Rond half februari wordt het schaatsevenement georganiseerd, waarop schaatsers uit de verre omgeving naar toe komen, ook uit Nederland en België.

natuurijs Sigtuna
Gezelige drukte rond het ijs van Sigtuna

LEES/KIJK MEER

 

Oudste stad van Zweden met zeeën van ijs