weermodel: wat zegt het over de vorst i.v.m. natuurijs?
Kou in een weermodel; welke vorst mogen we verwachten?

Al enige dagen gonst het her en der wat rond over de kou die ons te wachten zou staan. Nu hebben we naast het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in de Bilt een groeiende reeks met weervoorspellers te maken.  Meteorologen, kenners van het weer, meteo-influencers, regionale kranten en omroepen met eigen weerdeskundigen. Er is een massa kennis, maar ook een massa aan weermodellen en de interprettatie van die modellen. Een wirwar, misschien wel weerwar. Als je alles bij elkaar legt een enorme berg gegevens om conclusies uit te trekken. Maar wie trekt de juiste conclusie? En wanneer? Elke dag opnieuw, want de redacties staan niet alleen te wachten, maar te popelen, in dit geval om de aankomende kou, zo vroeg mogelijk te voorspellen.

De grote vraag is alleen: wie is de echte authoriteit op dit punt? En wie brengt het eerste betrouwbare nieuws over het weer? Er is geen sprake van een embargo op de interprettatie van de weermodellen, dus gonst het al een tijdje rond: er komt wat winters weer aan. Maar hoe heftig? Hoe lang? Kijkend naar Nederlandse en buitenlandse weerstations zijn de meningen niet alleen verdeeld, maar ook met een wisselende stelligheid. Dat maakt het lastig voor de lezer/kijker. En dus voor de geinteresseerde schaatsliefhebbers.

Nuchter nadenkend kun je zeggen dat het antwooord op de vraag welke vorst we kunnen verwachten nog steeds onzeker blijft. Wat is het toch lastig om vorst goed te voorspellen. Een buitje gaat makkelijker dan een zich constant ontwikkelend en veranderend model vertalen in een concrete weersverwachting voor enkele dagen. Wat is het toch een lastig vak meteoroloog.
Ons advies: wacht rustig af tot er een beetje ijs aangroeit en laat je niet gek maken.

Voorbeeldje van een vroege publicatie over wat we verwachten kunnen. In Dordrecht gaat het flink vriezen! Lees maar.

Meteoroloog, een lastig vak
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *