Het gevaar van lawines in de Noorse bergen is aanmerkelijk groter geworden FOTO: MARTINE SAGEN SLÅTTEN / NVE

De laatste jaren is het klimaat ook in het Noorwegen aan het veranderen. De verschillen in temperaturen zijn groter geworden en de hoeveelheid neerslag is meer extreem geworden: grotere hoeveelheden en grilliger. Daardoor is het lawinegevaar in de bergen fors toegenomen. Het is zeker van belang om in de berggebieden voorzichtiger te zijn met off-piste skien en andere activiteiten in de sneeuwgebieden.  Ook is het van groot belang het weer extra goed in de gaten te houden en ter plekke goed te orienteren op de mogelijkheden en gevaren in de bergen ter plaatse. En dan nog wel elke dag opnieuw.

Een paar kernwoorden:

skred, snøskred – lawine
skredfare –  lawinegevaar
skredterreng – gebied met lawine of lawinegevaar

Liten fare – weinig gevaar
Moderat fare – gemiddeld gevaar
Betydelig fare – reëel gevaar
Stor fare – groot gevaar
Meget stor fare – zeer groot gevaar

LEES/BEKIJK MEER

Meer lawinegevaar in Noorwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *