Na een lange warme zomer, ook in Scandinavië, volgde een warmere herfst. Maar eind oktober toen de eerste kou ons land bereikte, kwam de vorst in Noorwegen en Zweden binnen. In het weekend van 27 en 28 oktober was er zelfs ijs. Primeur in Noorwegen had Jeroen Oostendorp, die in de bergen van Sjusjøen nabij Lillehammer zijn eerste rondjes schaatste. Het harde zwarte ijs was 5 – 8 cm dik.
Maandag 29 oktober kwamen de eerste meldingen binnen van schaatsers uit Zweden die het eerste natuurijs bereden hadden. Zweedse schaatsers gaan ieder jaar op zoek naar het eerste ijs dat het gewicht van enkele schaatsers kan dragen

Dit keer was het de Ånnsjö in de provincie Jämtland waar de schaatsers voor het eerst konden rijden. In deze regio vinden schaatsers vaker het eerste ijs van Zweden dat schaatsers houdt. Doordat de schaatsers standaard gebruik maken van uitgebreide veiligheidsuitrusting gaan ze over ijs met een geringe dikte.
Schaatsers uit Stockholm stappen hiervoor een dag in de auto op weg naar het noorden.

BEKIJK MEER

Er wordt geschaatst op natuurijs in het noorden