Ice and the sky
Ice and the sky – imponerend en oproepend

Over ons klimaat, de opwarming van de aarde en de rol van de mens daarin is al zeer veel geschreven en beweerd. Nieuws en nepnieuws, soms niet van elkaar te onderscheiden. En de meningen rondom wat er allemaal gebeurt met sneeuw en ijs op aarde zijn zeer verdeeld. Zolang als wij leven hebben we de ijskappen zien verminderen. Ook voordat de mens echt invloed kon hebben op de dampkring rondom onze aardbol. Maar sinds we als mensheid meten komen we in ieder geval meer te weten. Als we de toekomst even laten rusten is het alleen maar boeiend om te kijken naar het verleden.

De Franse onderzoeker Claude Lorius is een van de mensen die op zoek is gegaan naar de rode draad van het bestaan van ijs op onze aardbol. Als 23-jarige jonge man stortte hij zich niets vermoedend in de wetenschap van het ijs. Het werd uiteindelijk een levenslange zoektocht met een enorme hoeveelheid informatie vanuit de diepte van Antarctica. Het gooide zijn leven overhoop. Want de jarenlange zoektocht leidde ook een bittere conclusie: het ijs geeft alle geheimen van het gedrag van de mens weer. Meedogenloos; tot en met de neerslag van de eerste atoombommen die neerdaalden op de aarde. Alles is af te lezen in het ijs. De boren gingen zo’n 900 m de diepte in en leerden ons een les van 40.000 jaar klimaatgeschiedenis op aarde.

In de film Ice and the Sky kijken we bij Claude over zijn schouder: eerst als jonge onderzoeker, later als een oude, reflecterende man, die maar al te goed weet wat de mensheid aan onze planeet aanricht. Een indrukwekkende film, niet alleen door wat we zien van de koudste plekken op aarde en het immense ijs maar vooral zijn levensverhaal, zijn bewondering maar ook zijn zorg om hoe het zal gaan met deze aardbol.
Voor Innergy.word beschreef ik mijn indrukken van de film.

Lees mijn indrukken

De les van het ijs: 40.000 jaar klimaatgeschiedenis