Een warme mei- en junimaand zorgt vaak door de hogere temperaturen voor een zomers gevoel. In heel Scandinavië was de zomer vroeg aanwezig met hogere temperaturen. Maar de grote hoeveelheden sneeuw op de vele plaatsen in de bergen zijn niet zomaar weg. Dat vraagt om veel warmte.Maar in het Noorse bergland gaat de winter snel over in het voorjaar als het begin juni is. Met een temperatuur van 20 graden en zelfs hoger worden nu veel plekken sneeuwvrij. Ruimte voor de ontwikkeling van de struiken en de overige bergflora.

Pas als de sneeuw verdwenen is, warmt de bodem langzaam op

Als de sneeuw eenmaal weg is, is er tijd voor opwarming van de aarde in de bergen. En dat gaat nu snel. De vele aanwezige stenen helpen vaak mee om de warmte beter vast te houden. Geholpen door de vele uren zonneschijn ontstaat er op veel plaatsen een micro-klimaatje waar het goed groeien is. Dagelijks wordt het een stukje groener en meer begroeid. Dwergwilgen en dwergberken zijn vaak de eerste struiken die uitlopen. Her en der verschijnen al de eerste bloemen van bergplanten, waaronder de multer, de geliefde bergbramen. Nog een paar maandjes en ze kunnen al weer geplukt worden.

De eerste struiken lopen uit en bloemen verschijnen: v.l.n.r. kruipwilg, vossebes en koekoeksbloem
Zomer in het land, lente in de bergen