De inval van Rusland in Oekraine heeft de wereld doen veranderen. Begrijpelijk: een brute inval die afschuw wekt voor iedereen die ziet wat er gaande is; met de bijbehorende machteloosheid. Het invoeren van sancties vormt een van de instrumenten om de machteloosheid wat te doorbreken. Maar hoe zit het met Noorwegen, die in het noorden al jaren te maken heeft met de vreedzame omgang van twee landen? Sterker nog: in Kirkenes is 10 procent van de bevolking Russisch. Hoe werkt dat in deze tijden? We stelden de vraag aan de woordvoerder van VisitKirkenes in het uiterste noordoostelijke deel van Noorwegen.

Dag Norum meldt ons: “Het gebied Kirkenes en Varangerom heeft een 190 km lange grens met Rusland. Zo is het al sinds bijna 90 jaar. Noorwegen behoort daarmee naast Polen, Letland, Litauen, en Estland tot de groep NATO-landen die grenzen aan Rusland. Maar in tegenstelling tot enkele andere gebieden is de Noors-Russische grens vanaf 1945 probleemloos geweest.

We hebben gedurende al deze jaren een goede verhouding gehad tot onze oosterburen. afgezien van geopolitieke ontwikkelingen. Na de invasie in Ukraine in februari is de grens meer gesloten geworden en heeft Noorwegen de sanctie-politiek van de EU gevolgd om de grens te sluiten voor Russisch transport. Daarom is er nu weinig grensverkeer vergelijkbaar met de situarie in de Sovjettijd tussen 1948 en 1990. Maar verder is er geen enkel teken van verandering aan Russische zijde in de verhouding tot Noorwegen of het Varangergebied.

Omgekeerd heeft Rusland veel van zijn militaire kapasiteit die zij in het noorden hadden verplaatst naar de Zwarte zee. Rusland had zijn vloot in het noorden geconcentreerd, niet vanwege Noorwegen, maar, maar omdat Murmansk een van de ijsvrije havens in Rusland is. Voor Noorwegen vormt Rusland daardoor een kleiner risico voor ons dan vroeger, Dit afgezien van de toegenomen spanning tussen de Nato en Rusland. Maar als NATO-land ervaren we een grote vorm van veiligheid.

Daarom hebben wij geen veranderingen kunnen ervaren met betrekking tot de Russische politiek aan de Noors-Russische grens. De veranderingen die hebben plaatsgevonden hebben te maken met de westerse sanctie-politiek die Noorwegen gevolgd heeft met betrekking tot handel en reizen over de Noors-Russische grens. Ik ga ervan uit dat het Putin-regime met heel andere dingen bezig is dan de grens met Noorwegen in het noorden.”
Tot zo ver Dag Norum, die meer gevaar ziet in de muggen en de nestelende sterns daar in de Arctische omgeving in Varanger.

LEES/KIJK MEER

Al 90 jaar een stabiele relatie tussen twee buurlanden in het noorden.
Rusland-Noorwegen een stabiele relatie