Voorjaarsbloemen Scandinavie
De eerste voorjaarstekenen van de Scandinavische natuur: bosanemoon (boven) en leverbloempje (onder)

Na maandenlange duisternis en kou kan het voorjaar zich op sommige plekken snel aandienen. Op sommige plekken, want op andere plaatsen, zoals noordelijker of hoger in de bergen, kan de winter nog aardig huishouden. April en mei kunnen soms nog aardig wat sneeuw en kou opleveren. Maar daar waar de zonnewarmte én de langere periode licht hun invloed hebben, kan het ook snel gaan van winter naar voorjaar. Een van de eerste voorjaarstekenen zijn de bloeiende bloemen op de warmere, beschuttere  plekken, meestal aan de rand van het bos of langs weiden. De blauwe bloemen die als een van de eerse bloeiers gelden zijn Hepatica nobilis. In het Zweeds Blåsippa en in het Noors Blåveis. De witte bloem is die van de bosanemoon, Anemone nemorosa; in het Noors aangeduid als hvitveis.

Na de maandenlange kou en geringe lichtomstandigheden schiet alles in korte tijd uit de grond en op de voorjaarsstand. De ontwikkeling kan daarbij zo snel gaan dat van kale grond, binnen enkele dagen de bloemen in bloei komen.  Veel trekvogels arriveren in april vanuit zuidelijker streken en trekken verder door naar het noorden of vestigen zich op diverse plaatsen in de natuur.

kramsvogel vogeltrek Noorwegen
Trekvogels uit zuidelijker streken, zoals de kramsvogel, op zoek naar een broedplaats
Het razendsnelle Scandinavische voorjaar