Faeröer of ook wel de Faeröer eilanden genoemd liggen midden in de Noordelijke Oceaan. Deze eilandengroep tussen IJsland en de Shetlandeilanden bestaat uit 18 eilanden. Sommige van deze eilanden zijn verbonden met bruggen of tunnels, andere zijn alleen per schip of helicopter te bereiken. Eilandhoppen op de Faeröer is een bijzondere belevenis in een lege wereld van kleine dorpjes en bergen en heuvels met gras. In de hoofdstad Torshavn wonen de meeste mensen, bijna de helft van de bevolking van alle eilanden samen. Tradities zijn nog steeds belangrijk in het land. Een boeiende locatie voor wie een bijzonder stukje Scandinavië wil leren kennen.

Authentieke sfeer
Kenmerkend voor de Færöer zijn vooral de rust en de authentieke sfeer. Toeristen zijn hier te gast en overspoelenen de eilanden niet. Daardoor is veel meer in tact gebleven van zoals het land eigenlijk is. Het is dan ook bijna nergens druk, maar heerst er een relaxte sfeer. De wegen zijn er uiterst stil, vanwege het geringe inwoneraantal én het bescheiden aantal toeristen.

Bijzonder stukje Scandinavië
De eilandengroep, gedeeltelijk afhankelijk van Denemarken, vormt een bijzonder stukje Scandinavië. Het zijn de Vikingen die hier ook een voet aan lang gezet hebben en een bestaan hebben opgebouwd. Bijzonder is ook hun taal, die weer heel anders klinkt dan Noors, Deens, Zweeds of IJslands. Uiteraard zijn er aanknopingspunten met woorden die op de andere Scandinavische talen lijken. Een mooi lied om de taal goed te horen is een lied van Stanley Samuelsen.

Plaatsjes Faeröer
Op de Faeröer zijn leuke kleine plaatjes in de inhammen van de fjorden

KIJK/LEES/LUISTER MEER