Als eenmaal november in zicht komt, wordt het op veel plaatsen in het noorden een stuk donkerder dan bij ons. Na het starten van de wintertijd komt alles ineens in de greep van de duisternis. Scandinaviers zijn er over het algemeen wel aan gewend, maar toch leidt het soms ook tot extra depressies.
Lichttherapie kan dan soms zeker helpen. Maar ook de feestelijke verlichting binnen en buiten en de zicht op de feestdagen is voor velen weer een pluspuntje. Want met name kerstmis wordt uitbundig gevierd in het noorden.

De echte duisternis vind je in het noorden, boven de poolcirkel , waar maandenlang volledige duisternis heerst. En die duisternis duurt het langs op Svaldbard (Spitsbergen)op (78,1°N); daar is het duister van oktober tot half februari.

Een overzichtje volledige duisternis:

Noorwegen

Tromsø 27 november tot 15 januari (49 dagen)
Longyearbyen 26 oktober tot 16 februari (113 dagen)

Zweden
Abisko 6 tot 21 december (15 dagen)
Kiruna 12 tot 31 december (19 dagen)

duisternis in het noorden

Wintertijd: wennen aan duisternis